Detoks wątroby – jak sobie pomóc?
- Aneta Wójcik
- 30 kwi
- 2 minut(y) czytania

Wątroba to jeden z największych i najważniejszych narządów naszego organizmu. Pełni funkcję odtruwającą i usuwa toksyny. Wątroba odgrywa również kluczową rolę w metabolizmie składników odżywczych, takich jak glukoza i lipidy, a także bierze udział w detoksykacji leków. Niestety, często sami jej szkodzimy, nadużywając alkoholu lub spożywając zbyt tłuste potrawy. Dodatkowe obciążenie wątroby nieprawidłową dietą może prowadzić do zaburzeń jej funkcjonowania.
Najbardziej szkodliwe dla wątroby są:
cukier,
alkohol,
tłuste mięso,
żywność wysoko przetworzona.
Warto jednak wiedzieć, że wątroba posiada niezwykłe zdolności regeneracyjne i potrafi się szybko odbudować, by ponownie spełniać swoje funkcje. W procesie odbudowy i regeneracji wątroby mogą pomóc także rośliny lecznicze, takie jak karczoch, pokrzywa, mniszek lekarski czy ostropest plamisty.
Dieta śródziemnomorska ma bardzo korzystny wpływ na zdrowie wątroby. Zaleca się spożywanie dużej ilości warzyw, owoców, orzechów, oliwy z oliwek oraz ryb.
Najważniejsze zasady detoksykacji, czyli oczyszczania wątroby
Regularne spożywanie posiłków w równych odstępach czasu (korzystne jest również zachowanie kilkunastogodzinnego postu nocnego).
Ograniczenie cukrów prostych, ponieważ mają one działanie prozapalne.
Urozmaicenie diety fermentowanymi produktami – kiszonkami i jogurtami.
Zamiana tłustego mięsa na chude – np. indyk lub kurczak.
Spożywanie orzechów włoskich ze względu na bogactwo kwasu alfa-linolenowego.
Unikanie produktów spleśniałych i zanieczyszczonych toksynami.
Włączenie do diety produktów pełnoziarnistych oraz nasion roślin strączkowych.
Spożywanie tłustych ryb morskich ze względu na zawartość kwasów tłuszczowych omega-3.
Odpowiednie nawodnienie organizmu, które wspomaga usuwanie toksyn z krwi oraz przebieg procesów metabolicznych.
Jedzenie warzyw bogatych w chlorofil (szpinak, jarmuż, rukola, sałata), który wspiera oczyszczanie wątroby.
Spożywanie cytryn, limonek i pomarańczy, które dzięki zawartości witaminy C chronią wątrobę przed wolnymi rodnikami.
Awokado wspomaga regenerację wątroby.
Zielona herbata chroni wątrobę przed uszkodzeniem.
Borówki pełnią funkcję ochronną dla wątroby.
Kurkumina zawarta w kurkumie przyczynia się do redukcji stanów zapalnych w wątrobie – warto łączyć ją z pieprzem dla lepszego wchłaniania.
Korzystne dla wątroby są również: chrzan, suszone morele, czerwona papryka, natka pietruszki oraz aronia.
Dbając o wątrobę poprzez zdrową dietę i odpowiedni styl życia, możemy skutecznie wspierać jej funkcje i zapobiegać wielu chorobom.
Comments